Ruokaturvattomuus

3.3.2013

Jo pari viikkoa on taas kohuttu ruokaturvattomuudesta. Lihavalmisteissa on ollut hevosta, vaikkei tuoteseloste sitä mainitse. Onneksi tästä ei ole tainnut syntyä terveydellisiä haittoja. Kyse on kuluttajan oikeudesta tietää, mitä syö.

Suurimman todellisen riskin elintarvikkeissa muodostavat hygieniaongelmat. Mitä vähemmän panostetaan säilyvyyteen, hygieniaan ja varastotuholaisten torjuntaan, sitä suurempi on riski. Mitä luonnollisemmin annetaan tuotantoeläinten ulkoilla, sitä suurempi on niiden riski saada luonnosta tartuntoja. Aukottomasti ei myöskään voida valvoa, etteikö rotta tai varpunen pääse saastuttamaan siilossa seisovaa vilja- tai pähkinäerää vaikkapa salmonellalla. Siistein tapa torjua viljasiilossa rottia ja varpusia ei suinkaan ole kissa.

Eikö kuluttajan tulisi saada tietää, onko elintarvikkeessa mukana riskimateriaalia? Siis sellaista, jonka tuottamisessa vältellään torjuntakemikaaleja ja sallitaan yhteys vapaan luonnon eliömaailmaan. Pakkausmerkinnällä pitäisi ilmaista, jos näin on. Ostaja voisi sitten itse päättää, haluaako ottaa riskin.

Useassa viime aikojen ruokamyrkytystapauksessa on ollut kyse luomutuotteesta (luomuoliivit, luomutofu, luomumunien dioksiini jne). Luomupavun idut Saksassa tappoivat 47 ihmistä viime vuonna. Ja niistä lopuista sairastelutapauksista syytä emme saa tietää, koska luomumateriaalia saa ”salaa” sekoittaa valvotusti ja hygieenisesti tuotettuun ”tavanomaiseen”. Kuluttajalla on oikeus tietää, onko elintarvikkeeseen käytetty luomumateriaalia.

Matti Pekkarinen, agronomi, Lapinlahti

 

 

Ikävää leimaamista

Lapinlahtelaisen agronomi Matti Pekkarinen jaksaa taistella luomuviljelyä vastaan (SS 3.3.).

Hän kysyy, eikö kuluttajan tulisi saada tietää, onko elintarvikkeessa riskimateriaalia. Siis sellaista, jonka tuottamisessa vältellään torjuntakemikaaleja ja sallitaan yhteys vapaan luonnon eliömaailmaan.

Eli luomutuotteita syömälläkö olisi muka suuremmassa hengenvaarassa kuin tehotuotteita syömällä? Ja kemiallisilla torjunta- ynnä muilla aineilla, sekä joissakin steriileissä muovihuoneissa kasvattamallako kaikki elintarvikkeet pitäisi tuottaa?

Huomattavasti tähdellisempää olisi julkaista tehotuotetun perunapussin ja mansikkalaatikon kyljessä kuluttajille, millä kaikilla kemiallisilla lannoitteilla, myrkyillä ja ”suoja-aineilla” pussissa olevia perunoita ja laatikossa olevia mansikoita on kesän mittaan käsitelty ja vieläpä kuinka monta kertaa.

Taatusti ne ovat huomattavasti riskialttiimpaa materiaalia kuin mitä konsanaan luomutuotteista löytyy.

Mitä yhteydestä vapaaseen luontoon tulee, niin eivätköhän mansikat ja perunat joudu yhtä lailla alttiiksi räkättien nokkimiselle, jätöksille sekä kaikille muille taivaalta sataville saasteille tyystin riippumatta siitä, kasvavatko ne luomuviljelijän tai tavanomaisen tuottajan pellossa.

Seppo Kotilainen

Luomuviljelijä

Iisalmi

 

Ei riskiä tietämättä

 

Seppo Kotilainen pitää normaaleja maataloustuotteita pelottavina siksi, että niiden tuottamisessa käytetään lannoitteita, suoja-aineita ja ”myrkkyjä” (SS 7.3.).

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei kuitenkaan ole todennut tavanomaisista suomalaisista tuotteista aiheutuvan torjunta-aineisiin tai varsinkaan lannoitteisiin liittyviä terveyshaittoja. Eikä juuri muunkaan maalaisista.

Sen sijaan haittoja, jopa sairastelua ja kuolemantapauksia Evirankin mukaan aiheutuu tuon tuostakin huonosta säilyvyydestä ja huonosta hygieniasta, esimerkkeinä tilamaito, luomutofun botuliini, luomuitujen ehec jne. Ja monen Eviran mainitseman tuotteen kauppanimessä on ”eko” tai ”bio”, jotka saattavat olla kuluttajalle outoja sanoja.

Elintarvikehuolto on pääasiassa menossa hyvään suuntaan. Kuolleisuus ruokamyrkytyksiin on kehittyneissä maissa nykyään harvinaista. Keski-ikä nousee ja elämänlaatu paranee.

On väärin, että ihminen pakotetaan ottamaan riski tietämättään. Niinpä on tärkeää, että luomua tietoisesti haluavalle tuotteessa lukee selvästi ”luomu”. Tärkeää on myös se, ettei luomuaineksia sekoiteta tavanomaisen kuluttajan tietämättä ”tavanomaiseen” ruokaan.

Matti Pekkarinen