Outoa matikkaa Onkivedestä, Matti ja Liisa 18.11.2010 

Montako konsulttia tarvitaan lopettamaan jätevedenpuhdistamon saastutus kokonaan? Neljä, sillä jo ekat kaksi saivat päästöluvut pudotetuksi puoleen, ilmeni  yleisötilaisuudessa 9.11.

Miten päästöt pienennetään? Siihenkin saatiin  vastaus, kun eräs kysyjä ihmetteli, mistä oli taiottu kovin kauniit luvut. Konsultti vastasi, että kun tulevina vuosina saadaan viranomaisilta lupaehtojen tiukennus, jossa esimerkiksi puhdistamon  fosforipäästö saa olla vain 0,40 mg/purkuvesilitra, ja kun ”eihän puhdistamoa voi ajaa ihan luvallisen rajaa hipoen”, niin hän käytti  arvoa 0,25. Tilanteen vaatimaa matematiikkaa siis.

Nykyisellään purkuveden P-pitoisuus on noin 0,60, ja luparaja on 0,80. Kyllä viranomaisia pitäisi hoputtaa pudottamaan luparaja heti hyvin lähelle nollaa!  Pienten lukujen piirtäminen ei ole ainakaan vaikeampaa kuin isojen?  Nähtäisiin, miten ”puhdistamon ajaminen” hoituu käytännössä, rajaa rikkomatta.  Olisipa hyvää harjoitusta ennen 50000 asukkaan vessojen  lisäkuormaa.

Yleisötilaisuudessa saamamme vastaus veti meidät kaikki hiljaisiksi. Nähtiin, millaisissa käsissä on järvemme ja rantojemme tulevaisuus. Valitettavasti. 

Matti Pekkarinen, agronomi, Alapitkä