Yhteisviemärihankkeesta kuultiin

marraskuun 2010 yleisötilaisuudessa.

 

Kuntalaisten rauhoittamiseksi kerrottiin, että järviämme pilaava suuri paha onkin maatalous. Jätevesien merkitys on vähäinen, tulipa vesiä vähän tai paljon. Siispä hullujako ovat iisalmelaiset ja kiuruvetiset, kun kymmeniä miljoonia euroja ”eto asiaan” satsaavat? Hyttystä ammutaan tykillä? Jos viemärien haitat todella ovat noin pienet, järkevintä on vain parantaa tekniikkaa nykyisissä laitoksissa eikä ryhtyä kymmenien miljoonien investointiin.

Jätevesien todellinen merkitys on jo nähty:

 

a)   kun Alapitkän kylän kuormitus poistui Naarvanjärveltä (jäteveden purku järveen lopetettiin ja ohjattiin viime keväänä Lapinlahdelle), Naarva puhdistui silminnähden. Ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin ei viime kesänä ollut levää.

b)  Onkivedellä veden ja rantojen tila on huonoin siellä, minne purkuvesi päätyy. Maatalouden päästöt ovat pienenneet viime vuosien aikana ja ne syntyvät silloin, kun järven kasvillisuus on lepotilassa: keväällä jäidenlähdön aikaan ja syksyllä. Ravinteet valahtavat tulvavesissä nopeasti pois, näkyvät vain tilastoissa. (merestä ne kyllä saattavat löytyä?)

c)    Ja varsinkin: Iisalmi ja Kiuruvesi haluavat päästöistä eroon, maksoi mitä maksoi.

 

Konsultteja on vaihdettu ja näin saatu taiotuksi viemärille yhä kauniimmat päästöluvut. Jo aiempi konsultti oli mielestäni oudon ylioptimistinen.  Hänenkään sanomansa ei muutu totuudeksi tällä vielä rohkeammalla optimistisuudella. Haitat tulevat olemaan sitä isommat, mitä isompi on viemäri.  Kovin kevein perustein ollaan nyt tekemässä isosta asiasta peruuttamatonta päätöstä, Onkiveden turmioksi.

Vanha sanonta toisen perseellä tuleen istumisesta on saamassa uuden version: Kuntanaapuri istuu pian perseellään toisen veteen?

 

Matti Pekkarinen