Säilörehu (nurmisäilörehu)                

 

   
   
   
   

1. Yleistä

Säilörehua on tehty noin 50 vuoden ajan. Syitä, miksi se on jo suurelta osin syrjäyttänyt heinän: 

 

2. Säilörehun laatu

Ruohon koostumus / säilörehun koostumus

MTT: Artturi

 

Korjuuaika

Nurmen vanhetessa sen kuitupitoisuus nousee ja sulavuus siksi laskee. Valkuaispitoisuus laskee. Sadon määrä tietenkin nousee. Korjuiden ajoitus riippuu myös siitä, aiotaanko korjata kaksi vai kolme satoa kesässä. Viljelijä tekee ratkaisunsa karjan tarpeiden perusteella.

Karkea yleisohje: Niitto viimeistään nurmiheinien tähkälletulovaiheessa, riippuen siitä, arvostetaanko ja tarvitaanko korkeaa sulavuutta ja valkuaispitoisuutta vaiko suurta ry-satoa. (ja aiotaanko niittää kolme satoa kesässä) ... ja korjuun aloitus hieman riippuen siitäkin, miten kauan korjuu kestää.

Korjuukerrat

Yleensä suurin sato saadaan kaksiniittomenetelmällä, mutta tällöin sulavuus ja valkuaispitoisuus ovat alemmat kuin kolme- tai neljäniittomenetelmällä.

Säilönnän onnistuminen

Tuore, ravintorikas kasvimassa on monille pieneliöille sopivaa ravintoa. Se pilaantuu herkästi. Eliötoimintaa voidaan ohjailla ja rajoittaa monin keinoin. Suotava ja toivottava pieneliötoiminta on maitohappokäyminen.

% kuiva-aineesta heinäkasvi, nuori heinäkasvi, kukkiva apila, nuori apila, kukkiva
raakavalk 16-25 8-10 20-25 15
sokerit 10-20 8-18 4-8 4-8
kasvihappoja 5 3 10 6
kalsiumia 0,35 0,30 1,1 1,0

(Apilan viljely- Tieto Tuottamaan)

Apilan kasvihapoilla on säilömistä vaikeuttava, pH:ta puskuroiva ominaisuus. Samoin sokerin vähäisyys voi vaikeuttaa säilönnässä toivottavaa maitohappokäymistä. Apilan säilönnässä tulee käyttää riittävä määrä säilöntäainetta (miel. happopohjaista)

kasvi-etusivulle