kasvi-etusivulle

 

Mustaherukka (+laikkutauti) HERUKAT        Lauri Peltolan herukkaa, Jämsä

 

Herukkakasvit, Grossulariaceae, kaksisirkkaisheimo, joka aik. luettiin alaheimona rikkokasveihin. Herukkakasvilajeja on n. 150, useat niistä tärkeitä marjakasveja. Suomessa kasvatetaan mm. karviaista (Ribes uva-crispa) sekä herukoita eli viinimarjoja. Mustaherukka (Ribes nigrum) kasvaa luonnonvaraisena lehdoissa koko Suomessa, mutta on myös tärkeä puutarhakasvi, jonka marjoissa on runsaasti C-vitamiinia. Punaherukoista pienimarjainen pohjanpunaherukka (Ribes spicatum) kasvaa samoin lehdoissa koko Suomessa, mutta puutarhoissa kasvatetaan isompimarjaista hollanninpunaherukkaa (Ribes pallidum). Punaherukan viljelymuodon, valkoherukan, marjat ovat valkoisia ja maultaan mietoja. Taikinamarja (Ribes alpinum) kasvaa Etelä-Suomen lehdoissa. Sen marjat ovat jauhoisia ja mauttomia.

 

  mustaherukka punaherukka valkoherukka vadelma karviainen
  yrit. ha yrit. ha yrit. ha yrit. ha yrit. ha
1990 1272 1245 588 271 144 81 431 134 170 25
1998 1308 1516 428 236 146 114 745 340 159 39

 

Viljelytekniikka  

1. kasvupaikka

1.1. ilmastolliset vaatimukset

 

1.2. Maaperävaatimukset

 

 

1.3. Peltolohkon sopivuus

 

2. Maan peruskunnostus  

2.1. Maan kasvukunto  

2.2. Rikkakasvien hävittäminen  

2.3. Maanparannusaineet  

 

 

3. Taimimateriaali  

3.1. Terveen taimimateriaalin merkitys

 

3.2. Herukoiden lisäysmenetelmät

   

Tuhoeläimiä:

 

Herukan äkämäpunkki, Cecidophyopsis ribis, herukoiden lehdissä tuholaisena elävä punkkilaji. Punkki aiheuttaa etenkin mustaherukan silmujen paisumisen pallomaisiksi äkämiksi ja levittää virustauteja; torjutaan hävittämällä saastuneet pensaat.

 

Herukkakirva, Cryptomyzus ribis, n. 2 mm pitkä vaaleankeltainen kirvalaji, joka elää vars. punaherukan lehtien alapinnalla ja aiheuttaa niihin rakkulamaisia pullistumia. Herukkakirva on Suomessa yleinen.

 

Herukkakoi, Incurvaria capitella, mustanruskea pikkuperhonen, jonka punaiset, myöh. vihreät toukat talvehtivat punaherukkapensaan alaosissa, tunkeutuvat varhain keväällä avautumattomiin silmuihin ja syövät ne ontoiksi. Herukkakoi on aiheuttanut Suomessa ajoittain pahoja tuhoja.

 

Herukkamittari, Smiothisa wanaria, sinertävänharmaa mittaripehonen, jonka sinivihreät toukat saattavat syödä herukka- ja karviaispensaat lehdettömiksi. Laji on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa.

 

  kasvi-etusivulle

 

KARVIAINEN

 

karviainen, Ribes uva-crispa, joskus myös Grossularia uva-crispa, keskieur. herukkakasvipensas, jonka haaraiset varret ovat piikkiset ja kukat lehtihangoissa 1–3 kukan ryhminä. Isojen, karvaisten marjojen koko ja väri ovat eri lajikkeilla erilaiset. Karviaista on viljelty Suomessa jo 1600-luvulta lähtien. Aik. lajikkeet ovat olleet alttiita karviaishärmälle (härmäsienet), mutta nyk. eur. karviaisen ja amer. vuoristokarviaisen välisistä risteymistä kehitetyt lajikkeet 'Houghton', 'Hinnonmäen keltainen' ja 'Lepaan punainen', kestävät härmäsieniä hyvin. Uusi marjakasvi on mustaherukan ja karviaisen risteymä herukkakarviainen eli karukka (Ribes ´ culverwellii)

 

 

pensasmustikka

 

pensasmustikka, Vaccinium corymbosum, puolukoiden suvun pensasmainen laji, jonka sinertävien marjojen läpimitta on 2,5–3 cm. Pensasmustikka kasvaa Pohjois-Amerikan itäosissa, ja sen viljely- ja risteytyskokeita on Suomessa tehty vuodesta 1947.

 

 

 

Marjapensaiden lisäysmenetelmät

 

1.pistokaslisäys

                             -marjantuotantomaasta

                             -emotaimimaasta

1.1. Lisäys puutuneista pistokkaista

 

1.2. Lisäys ruohomaisista pistokkaista

 

2. Taivukaslisäys lähinnä kotitarveviljelyssä

   

Herukan istutus   

 

Istutustyö

   

Herukan hoitotoimista

 

kastelu 

hallantorjunta   

leikkaus

 

 

 

Herukan laikkutauti

  kasvi-etusivulle