Peruna (Solanum tuberosum)

 

tehtävät

Tästä on juolavehnä hävitetty kemiallisesti Fusiladella

Perunan kemiallinen koostumus:

 

 

Ruokaperunan viljely

Parhaiten soveltuvia maalajeja ovat karkeat kivennäismaat (hieta). Lämmin kasvupaikka takaa paremman tuleentumisen ja samalla paremman laadun. Tuleentumattomassa sadossa (liian myöhäinen lajike) jää tärkkelyspitoisuus alhaiseksi, ja perunat ovat keitettyinä vetisiä ja tummuvia.

Lannoituksessa perunalle annetaan runsaasti kaliumia ja fosforia. Typpi lisää sadon määrää laadun kustannuksella. Sopiva seoslannoite voisi olla: N 7%     P 10,5%    K 12%

Peruna on kloorinarka. Kloori lisää mukulan tummumista (sekä raakana (kuorittuna) että keitettynä). Laitostaloudessa tämä ongelma tulee selvimmin esille. Kloorivapaissa väkilannoitteissa on kaliumkloridin sijalla kaliumsulfaatti (KCl--->K2SO4)

Siemenperunan idätys on kannattava, sadon laatua (ja määrääkin) parantava toimenpide. Idätysmenetelmiä on useita:

a) Normaali idätys: noin 4 viikkoa, valossa, 12...15 asteen lämmössä. Puutteellisessa valossa idut kehittyvät pitkiksi ja hennoiksi. (UV-lampun alla saadaan aivan vihreät mukulat ja tanakat idut. Erään uskomuksen mukaan tällainen mukula olisi tavallista terveempi)

b) Viritysidätys (koneellista istutusta varten): Noin yksi viikko, lämpötila 12-15 astetta, valaistuksella ei merkitystä.

c) Varhaisperunan yksi-ituidätys: Viritysidätys talvikaudella kesken varastoinnin---> varastointi jatkuu viileässä (3-5 astetta). Tuloksena siemenmukula, jossa vain kärkisilmu kehittyy. Maassa se tuottaa lukumääräisesti vähän mukuloita, jotka emomukulan vararavinnon (ja runsaan kasvutilan) turvin kehittyvät nopeasti.

 

PERUNAN ISTUTUS

1. Tiheys

2. Syvyys ja penkin koko

 

HOITO KASVUKAUDELLA

1. Lataaminen: penkin päällyksen tasoittaminen, samalla tuhoutuvat rikkataimet penkin päältä

2. Multaaminen: pari viikkoa lataamisesta: vakoauralla multaa nostetaan rivivälistä. Penkki saa kokoa ja estetään syntyvien mukuloiden valonsaanti (vihertyminen). Lisäksi torjutaan samalla rikkoja.

3. Haraaminen torjuu myös rikkoja. Haroja monenlaisia.

4. Kemiallinen rikkatorjunta on nopea ja tehokas keino, jolloin edellä mainittuja mekaanisia ei ehkä tarvita. Tosin vihertyneiden mukuloiden määrä tällöin muodostunee suuremmaksi. Yksivuotisten torjuntaan on polttovaikutteisia (ennen perunan taimettumista käytettäviä) Reglone, Gesagard (jolla myös maavaikutusta) ... Juolavehnää ja muitakin heinämäisiä rikkoja torjutaan samoilla aineilla kuin rypsistä (Fusilade, Nabu, Agil)