kasvi-etusivulle

Kasvitaudit, ks myös farmit.net

Virukset

Leviävät

Torjunta: terve lisäysmateriaali, siirtäjien torjunta, kestävät lajikkeet...

Bakteerit

Sienet

-taloudellisesti merkittävin kasvitautiryhmä

1. Maa- ja vesilevintäiset : taimipolte-, juuristo- ja tyvitautien aiheuttajat

2. Lehtihomeet ja perunarutto

3. Härmätaudit

4. Ruoste- ja nokitaudit

 

5. Lehtilaikkutaudit

6. Harmaahomeet yms

kasvi-etusivulle

 

Viljojen kasvitaudit

 

Ohran- ja vehnän lentonoet

 

Kauran avonoki

Ohranviirutauti

Ohranverkkolaikku Drechslera teres

"Siemenlevintäinen saastunta näkyy ruskehtavana viiruna koleoptiilissa ja joskus myös ensimmäisessä lehdessä. Myöhemmin tauti näkyy ruskeinä laikkuina joita ympäröi kellertävä vyöhyke. Laikkutyypin lehtilaikku on ruskea ovaalinmuotoinen laikku jota kellertävä reunus ympäröi. Verkkotyypin lehtilaikku on pitkittäisiä ruskeita viiruja jotka muodostavat epämääräisesti H-kirjainta muistuttavan kuvion. "

Ohran rengaslaikku Rhynchosporium secalis

"Oireet rukiissa ja ohrassa poikkeavat toisistaan. Rukiilla lehtilaikkua ympäröivä tumma reunus puuttuu, joka on ohralla tunnusomaista. Tauti talvehtii sienirihmastona puintijätteissä. Tuuli levittää tautia lyhyitä matkoja. Tauti leviää kasvista toiseen sadepisaroiden välityksellä. Taudille otolliset olosuhteet ovat yli 90 %:n suhteellinen kosteus ja +18 - 21°C:n lämpötila "

 

Viljahärmä

 

kasvi-etusivulle

 

Ruostesienet

 

Torajyvä

 

Tyvitaudit

Mustatyvi Gaeumannomyces graminis

Saastuttaa viljoja ja heiniä. Syysvehnä on erityisen herkkä. Juolavehnä on hyvä väli-isäntäkasvi. Sieni elää 1 -2 vuotta maan olki- ja sänkijätteissä. Kostet, leudot talvet ja kuivat kesät lisäävät taudin tuhovaikutusta. Tavallisesti tauti havaitaan vasta tähkälletulon jälkeen.

Sienen aikaiset vaiheet havaitaan juurten tummumisena ja maan tarttumisena juuriin kiinni. Seuraavaksi korren alaosa muuttuu mustanruskeaksi. Saastuneet kasvit hätätuleentuvat, tähkä vaalenee ja jyvien täyttyminen keskeytyy. Tauti esiintyy usein laikkuina pellolla.

 

tyvilaikku

Saastuttaa useita heinäkasveja, merkitystä lähinnä syysviljoilla.Kevätviljat saastuvat harvemmin. Itiöiden tuottamiseen ja taudin tarttumiseen vaaditaan pitkänä ajanjaksona korkeaa ilman suhteellista kosteutta ja vaihtelevaa lämpötilaa +4 - +13 oC. Saderoiskeet ja jossain määrin tuuli kuljettavat itiöitä uusiin kasveihin. Rehevä kasvusto ja rikkaruohot edistävät taudin leviämistä. Tauti näkyy keväällä 1- 2 cm pitkinä suklaanruskeina laikkuina alimpien lehtien lehtitupissa. Laikku heikentää kortta ja saattaa lisätä lakoisuutta.

 

 

 

Talvituhosienet

-rukiilla ja syysvehnällä: lumihome ja pahkulahomeet sekä pohjolan pahkahome

 

 

 

 

 

Virustaudit

Viljan kääpiökasvuviroosi

 

Kauran tyviversoviroosi

 

kasvi-etusivulle

 

 

Perunan taudit

1. Puutostaudit

 

2. Kasvuvioitukset

 

3. Mekaaniset vioitukset

 

4. Bakteeritaudit

5. Sienitaudit

Perunarutto

 

6. Virustaudit

 

 

Perunan tuhoeläimet

1. Peruna-ankeroinen

2. Kirvat

3. Muut

kasvi-etusivulle