"Kiinassa kuukin on kuumempi" "... Siellä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa maata isien"

"...Täällä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa maata isien"

 

Aiheena sadot ja taudit ja kadmium

Ilmari Schepel kirjoitti  YLE24-keskustelupalstalla:
"Teepäs hakukoneella haun salmonellasta ja Ehecista, niin huomaat että kyseiset haitat liittyvät kiinteästi ihailemaasi tehokkuuteen. Maataloustehokkuuden lista on muutenkin melko loputon ja lohduton: dioksiini eläinrehussa, antibootteja eläinlihassa, yersinia sianlihassa, kampylobakteereja vihanneksissa, listeria juustoissa, cadmium suklaalevyissä ja pastoissa, viemärilietteen jäämiä eläinrehuissa, atratsiini pohjavedessä, simatsiini sateissa.... Riittääkö? "

Minä vastasin: ”Ei. Kerropa, mistä noista on meillä Suomessa ollut haittaa. Itse olet jo aiemmin kirjoittanut, että tarkoitus on ajaa nimenomaan Suomea luomuviljelyyn? Siis: miten suuria ovat mainitsemasi ongelmat meillä? Kerrohan ainakin atratsiinin ja simatsiinin aiheuttamat sairastumiset. Ja sekin, miksi nimenomaan meidän Suomen kotimainen väkilannoitteemme kadmium-määrä voi olla vaaraksi, kun muualla maailmassa se on yleensä yli kymmenkertainen?  Kerrothan Ilmari edes, missä meillä Suomessa sekoitetaan viemärilietettä rehuun! Kerro sekin, kumpi viljelymuoto käyttää lantaa ja kompostia, kumpi pelkkää vökilannoitetta esimerkiksi vihannesviljelyssä! ”

En saanut vastausta Schepeliltä. Selittämättä jäi, miten nuo tautiongelmat ovat luomuajattelullakaan kytkettävässä väkilannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Nehän steriileinä tuotteina päinvastoin edistävät hygieenisyyttä ja tautivapautta. Ja miksi meidän nimenomaan täällä Suomessa tulisi luopua siisteistä tehokkaan viljelyn keinoista, vaikka jossain maapallolla käytettäisiinkin viemärilietettä vaikka kahvivetenäkin????

Tämä nurinkurinen taudeilla ja saasteella melskaaminen luomuväen piirissä on ennenkin pistänyt silmääni. Kaikki negatiivinen käännetään normaalia maataloutta vastaan.

 


JA SITTEN VIELÄ TÄMÄ: Tutkittuani hieman kadmium-asiaan liittyviä analyysituloksia, on todettava, että luomuguru teki sen TAAS, myös kadmiumia koskevan väitteen osalta. Siis kokeili kepillä jäätä, yritti pahasti narrata.

Eloperäisen aineksen kadmiumpitoisuuksia löytyy osoitteesta:  ( http://www.vyh.fi/palvelut/julkaisu/elektro/uyk/mon/mon97.pdf )
Siitä näkyy, että kompostin kadmiumpitoisuudet ovat luokassa 1 mg/kg kuiva-ainetta. Kuivikelannan ja kompostin kuiva-ainetta menee normaalilannoitustasolla hehtaarille noin 4000 kg (tällöin tulee fosforia suunnilleen tarvittava 20 kg/ha). Tarkat luvut riippuvat mm. lannan tuottaneesta eläinlajista…  KOMPOSTIN OHESSA MENEE KADMIUMIA PELTOON NOIN 4000* 1 mg eli 4
g/ha. ... MIkä on aika iso määrä, todella myrkyllistä ainetta.

Suomalaisen väkilannoitteen raaka-aineena käytettävä Siilinjärven raakafosfaatin (apatiitin) kadmiumpitoisuus on alle 1 mg/kg (siis pitoisuus samaa luokkaa kuin lannassa). Fosforipitoisuus apatiitissa on noin 10%. Niinpä, jotta saadaan hehtaarille samainen määrä 20 kg fosforia kuin ylläolevassa lanta/kompostiesimerkissä, tarvitaan 200 kg apatiittia, joko siltään tai jalostettuna liukoisempaan muotoon.  VÄKILANNOITTEEN OHESSA MENEE PELTOON KADMIUMIA 200*1 MG ELI 0,2 G /HA !!!!  (mahdollisesti Kemira saa prosessissa vielä osan kadmiumista poiskin?)  Nämä apatiitin kadmiumluvut hieman haetuttivat. Löytyvät Leipä Leveämmäksi-lehdestä toukokuulta 1991.

MYÖHEMMIN LÖYSIN TÄSMÄLLISEMMÄN TIEDON: ( http://www.maatilan.pirkka.fi/mp1_02/otsikko19.htm ) , SIITÄ SELVIÄÄ, ETTÄ PROSESSI TOSIAAN POISTAA TUOTAKIN VÄHÄISTÄ KADMIUM-MÄÄRÄÄ. NIINPÄ OIKEA LUKU VÄKILANNOITTEELLA ON 0,05 g Cd/ha, JA KOMPOSTILLA LUOKKAA  4 g Cd/ha !!!!!!!!! ELI MAINITUSSA  KOMPOSTISSA MENEE PELTOON LÄHES SATAKERTAINEN KADMIUMMÄÄRÄ.

Matti

 

PS. Kaikki tämähän sekoiluhan on jo kovasti tuttua: jos luomuväki ei saa johdateltua keskustelua johonkin "turvalliseen", yleensä vähäpätöiseen sivuaiheeseen (kuten Esa Partanen: piennarten niitto), niin lopettavat keskusteluyhteyden kokonaan. Eli ovat selvästi tietoisia asian valheellisuudesta. ... Samaa osoittaa myöskin piiloutuminen nimimerkkien taakse (poikkeuksena Ilmari Schepel). Ja tarkastelun siirtäminen Kiinan tai USA:n ongelmiin (joista kukaan meistä ei totuutta voi kovin tarkkaan tietää (eikä siten valheeksikaan mitään osoittaa)).

Matin Maaseutusivut: hakemistoon/etusivu