Mikaelille ja muillekin, eläinten oloista:

 

Karjaa ei tilallamme tällä hetkellä ole. Lypsykarjaa tilalla oli vuoteen 1976 saakka, sitten lihamulleja vuoteen 1980, jonka jälkeen karjaton kausi. Lampaita vuosina 1990-1996 noin 40 uuhta. ("lammastalous on luonnonmukainen tapa köyhtyä"). Päätuotantosuuntana on nyt marjanviljely.

Tuntuma karjatalouteen on minulla kuitenkin säilynyt naapurien ja tuttavien (ja työni, maatalousoppilaitoksessa) ansiosta. Kilpailu on kovaa. Eläimiä on hoidettava hyvin, jotta tuottavat hyvin. Huonosti hoidettu, huonotuottoinen karja tuottaa tappiota, eikä homma siten kauan voi jatkua: konkurssejakin on nähty. Melko teoreettinen on kauhuskenaario suurkarjasta, jossa eläimiä kohdellaan huonosti ja pidetään nälässä eikä terveydenhoidosta huolehdita.

Jos jokin käytännön ongelma pitää etsiä, niin: vaikkapa lampaan taikka vasikan (ja tietenkin kanan) arvo on niin pieni, ettei yhden eläimen vuoksi kannata eläinlääkäriä kutsua. Mieluummin katsotaan, toipuuko eläin itse vai kuoleeko. Ja kuoleminen ”luonnonmukaisesti” ei yleensä taida olla vaivatonta!

Ks myös:../../sivu2.htm#s218elainsuoj

Ja: http://www.siipi.net/ajankohtaista/luomukanan_muninta.html

Takaisin juttulistalle