Mikko Niskasaarelle kiitokset mielenkiinnosta uutista http://www.maatilan.pirkka.fi/mp4_01/otsikko18.htm kohtaan. Sen kirjoittaja on pitkän linjan lehtimies ja metsienkin tuntija Jussi Knuuttila.

Metsänomistajana olen päässyt käytännössäkin tekemään saman havainnon kuin Knuuttila. Lohko, joka on vajaatuottoinen, on yleensä myös vajaapuustoinen, siis puumäärä hehtaarilla pieni. Tällaisen uudistaminen on parasta metsänhoitoa. Ja myös erittäin hyvää ympäristönhoitoa, sillä siten saadaan ilmakehän hiilidioksidia sidottua suuret määrät hyvää vauhtia. (Artikkelin valokuvakin puhuu aika paljon.)

Tuollaisen vajaatuottoisuuden ja -puustoisuuden syitä voivat olla vaikkapa metsikön harvuus (tuulenkaatojen tai väärän hakkuun tuloksena) tai yli-ikäisyys.

-

En malta olla vielä ihmettelemättä, miten Mikko rohkenet lahopuuta koskevassa asiassa vastustaa Hannu Hyvösen kantaa. (Hannu kirjoitti ”Lannoitus lisää lahoa nopeasti”). Ja sinä taas sanot, että tehometsissä ei ole lahopuuta. Täytyisikö nyt ihailla vihreiden sopeutuvaa ymmärrystä, kun molemmat ovat oikeassa? Vai eikö tehometsän laho ole oikeaa sorttia? Höttölahoa, mokoma.

-

Muistutan kuitenkin, että Hannu edustaa ainakin viestiensä henkevyyden perusteella korkeinta Suomesta löytyvää luomumetsätietämystä. Ja on menossa Kiuruvedelle esitelmöimäänkin.

-

Matti

Takaisin juttulistalle