http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=140361&AiheID=7

 

Luomusta (kuten maataloudesta yleensäkin) aiheutuvien kustannuksien määrä riippuu ratkaisevasti satotasostamme. Tuethan ovat hehtaariperusteisia. Mikä sitten on todellinen luomuviljelyn keskisato? Sitä voidaan etsiä monesta paikasta.
-
Yksi tiedon lähde ovat kannattavuuskirjanpitotilat, jotka edustanevat luotettavinta aineistoa. Siellä viljatiloilla luomu tuotti 50% tavanomaisesta. Suuri kysymys on kuitenkin, onko luvussa otettu huomioon viljatilan luomukierrossa olevat välivuodet ? :
http://www.maatilan.pirkka.fi/mp3_00/otsikko18.htm
-
Jotain voi päätellä siitäkin, että pelloista luomua on yli 6%, mutta myydyistä elintarvikkeista vain yksi prosentti. Tämä kuitenkin selittyy osittain ehkä muillakin tekijöillä kuin satotasolla.
-
Paljon voi päätellä siitä, että on katsottu tarvittavan 103 euroa/ha tukea, jotta luomuviljely saatiin viljelijän kannalta edes hieman houkuttelevaksi. Rukiilla tarvitaan hehtaarilta saada vain 800 kiloa, jotta taloudellinen tulos vastaa tavanomaisen viljelyn 3600 kilon satoa:
http://kotisivu.dnainternet.net/mattitap/katelask.xls
-
Jotain kertoo myös uusi selvitys MTT:ltä, jossa katsotaan, että viljatilalla tarvitaan luomussa 216 hehtaaria vastaamaan 80 tavanomaista hehtaaria (samaan satomäärään) :
http://kotisivu.dnainternet.net/mattitap/satotutk.htm
-
Sato saattaa olla alempikin, päätellen muutamista omista havainnoistani:
http://kotisivu.dnainternet.net/mattitap/syksylu.htm
-
Vaan saattaa joskus kuulemma onnistua todella hyvinkin. Varsinkin ulkomailla.
-
Matti
Takaisin juttulistalle