Saattaapa olla, että näissä keskusteluissa paljolti ”ammutaan ohi”. TEHOTUOTANTO voidaan ymmärtää monella lailla:

 

  1. Kaikki on tehotuotantoa, mikä ei ole luomua. Tämän  käsityksen vuoksi olen huolissani professorin lausumasta. Toivoakseni Huovinen ei ainakaan tätä tarkoittanut todetessaan tehotuotannon haitalliseksi. Valitettavasti hesarin lukijat ymmärtävät tehotuotannon ehkä juuri näin.
  2. Hyvään maanhoitoon, lannoitukseen ja tehokkaaseen kasvinsuojeluun perustuva viljely. Karjanhoidossa vastaavasti jalostuksen, ruokinnan ja parhaan hoidon tuloksena saatavat korkeat tuotokset ja nopeat kasvut. Eläinlääkinnästä ja huonon perintöaineksen kovasta karsinnasta yhtään tinkimättä. Tarvittavat elintarvikkeet saadaan tuotettua pienellä peltoalalla ja pienehköllä eläinmäärällä. Tämä on minun käsitykseni.
  3. Huoleton lannoitteiden ja torjunta-aineiden roiskiminen ympäriinsä. Mahdottoman suurten karjamäärien hoitaminen toivottoman pienellä työvoimalla. Tautien karkaaminen hallinnasta. Antibioottien ja hormonien laiton käyttö kasvun parantamiseksi. Eläinten pito liian ahtaassa. Maan tallaaminen piloille väärällä viljelytekniikalla. Maan ryöstäminen ravinteista tyhjäksi. Maan lannoittaminen niin, että ravinteita on ihan liikaa… pohjavesissäkin…….. TÄHÄN käsitykseen sisältyy niin paljon ristiriitoja, ettei kaikki negatiivinen voi pitää paikkaansakaan. Eikä nykyisillä tuotteen hinnoilla ole roiskutteluun ja elukoiden sairasteluun kellään varaakaan… iso sairas karja syö tilan metsärahatkin  pian... TOIVOAKSENI  Huovinen tarkoitti tällaista sanalla tehotuotanto.  Toivoisin, että professori itse selventää lausuntoaan.

 

Matti

Takaisin juttulistalle