Suorakylvö:


Pvm:   08.12.-03 20:17 antiluomu-keskustelussa

Niitä lukijoita varten, jotka eivät asiaa tunne:
Suorakylvössä maata ei muokata (ei siis kynnetä eikä äestetä tms), vaan ainoat peltotyöt ovat kylvö ja sadonkorjuu. Tosin rikkakasvien torjuntaa varten kyllä on aiheellista käyttää kemikaaleja. Varsinkin juolavehnää on vaikea ilman kemikaaleja pitää kurissa vaikka muokkaisikin. Onneksi juolantorjuntaan on ympäristöystävällinen aine, glyfosaatti.

Juolan ja muidenkin rikkojen määrät ovat leväperäisen viljelyn myötä päässeet hieman karkaamaan hallinnasta. Tilanne juolan ja muiden monivuotisten rikkojen osalta näkyy TÄÄLTÄ . Suorakylvö on vielä niin vähäistä, ettei sen vaikutus näy em. kuvissa.

Käytännön havaintojen mukaan suorakylvössä oikeaan aikaan (pian kylvön jälkeen, ennen viljan taimettumista)käytetty glyfosaatti pitää pellon melko hyvin puhtaana moniv. rikoista. Muokkaukseen perustuvassa (pian vanhanaikaiseksi luettavassa?) viljelyssä niitä ei voida vioitusongelmien vuoksi siinä vaiheessa torjua, sillä sen rikkojen lehtiä on pinnalla vasta samaan aikaan viljan oraiden kanssa.

Suorakylvön uranuurtajia ovat Säkylässä Esa Eela naapureineen (joiden nimiä en nyt muista). Kokemusta Eelalla jo 15 v ajalta. Kukaan ei tietääkseni ole palannut takaisin vanhaan, muokkaukseen perustuvaan viljelyyn. Työmenekilliset, taloudelliset ja myös ja ympäristölliset edut ovat selvät.


Matti
Takaisin juttulistalle