Kasvihuoneilmiökeskustelun käynnistin osoitteessa:

http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=142183&AiheID=0 (siitä voi klikkailemalla seurata keskustelun edistymistä)

 

 

Lehdissä kerrotaan Venäjän tiedeministeriön epäilevän Kioto-sopimuksen mielekkyyttä. Ymmärtääkseni eivät usko kasvihuoneilmiön dramaattisesti muuttavan ilmastoa (ainakaan niin haitallisesti kuin on uskoteltu).

Tiede-lehdessä kerrotaan, että kasvillisuus on viimeisten 20 vuoden aikana lisääntynyt valtaosassa maapalloa, mm Afrikassa ja Etelä-Amerikan pohjoisosissa. Tämähän on ymmärrettävä positiivisena asiana? Kasvihuoneilmiötä?

http://www.tieteenkuvalehti.com/Crosslink.jsp?d=195&a=1219&id=8518_12

Positiivista olisi kasvukauden jatkuminen meillä Suomessa. Se mahdollistaisi satojen nousun maanviljelyssä.

Ilmatieteen laitoskin ennustaa kasvihuoneilmiötä, mutta tähänastinen kehitys ei tue ennustetta: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_100.html#1 . Johan CO2-lisääntymisen pitäisi tuntua, varsinkin näillä korkeilla leveysasteilla?

Kannattaisikohan Kioto-jaaritteluun ja –toimenpiteisiin tärväytyvä raha ja vaiva suunnata (mahdollisesti lievänä kuitenkin tulevaan) kh-ilmiöön sopeutumiseen? Siis: viljalaarien suurentamiseen, asuntojen lämmitysjärjestelmien ”keventämiseen”, säästyvän energian hyötykäytön suunnitteluun jne?

 

Matti

 

PS: Vain aika näyttää, minkä verran itse kukin oli oikeassa tai väärässä. Valitettavasti.