Tulin juuri reissusta Tampereelta, joten vastaaminen siksi viipyi…
Luomun pääasiat
Tämä tuli alle 5 minuutissa mieleen… ei saata olla kovin hiottua…
Matti
http://www.vihrealiitto.fi/yleviarkisto/2_2004/0155.html :
Sinileväilmiöllekin täytyisi olla selitys--- ja ehkäpä siinä on oma roolinsa väkilannoitteillakin. Lähinnä siten, että väkilannoitteiden saanti mahdollisti tuhlailevan lannan varastoinnin ja käytön: talvilevityksen (jopa ääritapauksessa, tarinoiden mukaan, järven jäälle ajon).
Oikein käytettynä väkilannoitus nostaa pelkästään satoa: ei huuhtoumaa. http://verkkopemo.ysao.fi/kasvituotanto/koli.htm Ja varsinkaan: ei satokiloa kohden laskettua huuhtoumaa. Ja nostaessaan satoa se vähentää pellon tarvetta ja siten eroosiota ja tarvetta raivata koskematonta (tai tavallista metsä-) luontoa pelloksi.
Vielä ravinnepäästöistä: Selvästi paras tapa minimoida päästöt on nostaa satoa ilman ravinteiden lisäystä. Toisin sanoen: ottaa tietyllä lannoituksella mahdollisimman suuri sato. Tällöin ravinteita ei jäisi tähteeksi, valumavesien vietäväksi. Tässä auttaa maan kalkitus, tautien ja rikkojen torjunta, sadetus, oikea lajike. Juuri näitä kannattaisi yhteiskunnan tukea ympäristönsuojelun nimissä!
Voisitko Jouni osoittaa edes yhden tutkimuksen tai käytännön havainnon, joka osoittaa, että väkilannoitteessa ravinteet tulevat huonommin hyödynnetyiksi kuin esim. luomun suosimassa apila-vihantalannoituksessa. Tai voitko osoittaa edes yhden tutkimuksen, jossa on todettu isot päästöt väkilannoitteesta peräisin olevalla typellä? Päinvastaisia tuloksia on runsaasti: http://verkkopemo.ysao.fi/kasvituotanto/koli.htm .
Matti