Luomun terveysvaikutukset ovat todella tuntuvia:


http://www.evira.fi/portal/fi/evira/ajankohtaista/arkisto/?bid=2660 (luomutofu)


http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=2760 (luomuoliivit)

 

Lisäksi muun muassa tämä:

 

ja tämä:

 

Saksan lehdistössä lisäksi kerrotaan, että asia (luomun maineen suojelemiseksi?) salattiin viikkokausia. Satojatuhansia myrkyllisiä munia meni kuluttajien suihin viivyttelyn takia:

Ein Eier- und Kommunikationsskandal

Dioxin Ein Eier- und Kommunikationsskandal

10.04.2012 · Über viele Wochen sind wohl Zehntausende mit Dioxin belastete Eier in den Handel geraten, ohne dass es auffiel. Das ist beispiellos, die Gründe bleiben unklar. Fest steht: Die Bio-Eier wurden wohl auch verarbeitet.

Von Jan Grossarth

 

© dapdAufgeschnittene Eier liegen auf einem Tisch in einem Landwirtschaftsbetrieb. Wie viele mit Dioxin belastete Eier in den Handel gelangten, kann derzeit noch niemand sagen.

Die Ermittlung der Ursache für einen der größten Dioxinskandale seit Jahren ist noch immer nicht gelungen. Als wahrscheinlich gilt, dass der Boden in der betreffenden Freiland-Hühnerhaltung kontaminiert war. Das kann etwa durch Verbrennungen geschehen oder dadurch, dass ein Fass mit Altöl versehentlich umkippt und die Hühner davon fressen. Inspekteure der nordrhein-westfälischen Behörden hatten über die Osterfeiertage den betreffenden Erzeugerbetrieb in Stemwede im Norden des Landes untersucht, der einer der größten Erzeuger von Bio-Eiern mit einer Tagesproduktion von 23.000 Eiern sei. Vermutlich waren in den vergangenen Wochen mehrere zehntausend Bio-Eier mit teils deutlichen Überschreitungen des gesetzlich vorgeschriebenen Höchstwertes des Giftes in den Handel geraten. Damit übertrifft dieser Lebensmittelskandal hinsichtlich der gesundheitlichen Gefährdung der Verbraucher den des vergangenen Jahres um ein Vielfaches.

Dass die Quelle des Giftes auf dem Hof, der Freilandeier nach den Kriterien der EU-Bio-Verordnung erzeugt, im Boden zu finden ist, ergibt sich daraus, dass erste Futterproben der Lieferanten keine Auffälligkeiten ergaben. Das teilten die zuständigen Behörden mit. Eine zweite mögliche Ursache, Kontaminierung des Wassers, gilt als unwahrscheinlich, da nach konventionellen Kriterien gehaltene Legehennen auf demselben Hof keine mit Dioxin überlasteten Eier gelegt hatten

Selitys ei siis liene rehun saastuneisuus, vaan vapaiden kanojen käyskentely ja ateriointi jäteöljyn tms saastuttamalla maalla. Ja 25000 kanaa munii päivässä noin 20000 munaa, joten viikossa tulee 140000 munaa ja "viele Wochen" tekee jo LÄHEMMÄS MILJOONA MYRKKYMUNAA. Uutinen on tässä kohtaa vähättelevä, puhuen vain kymmenistä tuhansista.

 


Käsittämätöntä on se, miten media on saatu tähän ralliin ja salaamiseen mukaan. Luomu-sanaa ei mielellään näissä yhteyksissä käytetä. Asiaa tuntemattomalle kuluttajalle eko- ja bio-alkuiset tuotenimet kun eivät kerro, että LUOMUA se on. Tuokin teksti-TV:ssä ollut luomuitu-uutinen hävisi jäljettömiin pikavauhtia. Luomu on ainakin yhtä herkkä arvostelulle kuin islam.

http://mattipekkarinen.net/2009%20jutut.htm (luomupähkinä?).

Matti

 

 

 

 

 

 

Siltä varalta, että Evirassakin joudutaan "siivoamaan", tallennan joitakin sivuja tähän alle:

 

Botulismiepäily Tanskassa myynnissä olleessa tofussa tai kasvispatéessa

28.07.2011 09:58

Tanskan viranomaiset ovat 21.7.2011 ja 22.7.2011 tiedottaneet kolmesta epäillystä Clostridium botulinum ruokamyrkytystapauksesta Tanskassa. Mahdolliseksi tartunnanlähteeksi epäillään joko hollantilaista alkuperää olevaa tofua tai ruotsalaista alkuperää olevaa kasvispatéeta. Vaikka epäiltyjä tuote-eriä ei ole toimitettu Suomen markkinoille, kuluttajat ovat voineet hankkia niitä esimerkiksi ulkomaanmatkoilta.

Koska kyseessä on vakavaa tautia aiheuttava bakteeri ja sen tuottama myrkky, Evira kehottaa kuluttajia, joilla on kyseisiä tuotteita, varmistamaan pakkausmerkinnöistä, etteivät kyseessä ole epäilyksenalaiset tuote-erät. Kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä epäilyksenalaisia tuote-eriä ja ottamaan niiden osalta yhteyttä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Kyseisillä tuotteilla on jopa neljän vuoden säilyvyysaika.Tanskassa sairastuneista yhdellä on todettu vakavat, klassisen botulismin oireet ja diagnoosi on myös vahvistettu botulismiksi. Kahdella muulla, lievempiä oireita sairastaneella ei sen sijaan enää epäillä botulismia. Epäillyt tuotteet on vedetty pois markkinoilta ja niistä on otettu näytteitä jatkotutkimuksiin. Tutkimustulokset eivät vielä ole valmistuneet. Tuotteita oli toimitettu vain Tanskan markkinoille.

Epäilyksenalaiset tuote-erät ovat:

Tofu
Tuotteen nimi: Økologisk tofu (organic tofu, luomutofu)
Myyntipakkaus: 500 g:n lasipurkki
Erä: E111074, Parasta ennen päiväys: 26-04-2014 ja Erä: E111288
Parasta ennen päiväys: 10-05-2014
Tukkukauppa: Urtekram, Tanska
Valmistaja ja valmistusmaa: Machandel bv Organic Foods, Hollanti

Kasvispaté
Tuotteen nimi: Nutana vegetarisk postej (vegetarian paté, kasvispaté)
Myyntipakkaus: 170 g:n tölkki
Eränumero: B01
Parasta ennen päiväys: 25.04.2014
Tukkukauppa: Urtekram, Tanska
Valmistaja ja valmistusmaa: Marimat AB, Ruotsi

Lisätietoja:
Nina Kaario, ylitarkastaja, hygieniayksikkö, p. 040 137 3856, nina.kaario at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

 

 

 

Helsingissä kaksi henkilöä sairastunut botulismiin – oliivisäilyke vedetään pois markkinoilta

21.10.2011 15:07

Helsingissä on todettu kahden saman perheen jäsenen sairastuneen botulismimyrkytykseen. Molemmat henkilöt olivat ennen sairastumistaan nauttineet oliivisäilykettä, josta on osoitettu botulinumtoksiinia.

Laboratoriotutkimuksissa on varmistunut, että säilyketölkistä, josta potilaat olivat syöneet oliiveja, todettiin botulinumtoksiinia. Kyseinen oliivisäilyke on italialaista alkuperää, tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä (ks. kuva) , parasta ennen 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy. Oliivit on pakattu lasipurkkeihin, sisällön määrä 314 ml. Kyseinen 900 purkin erä on tuotu maahan jo syyskuussa 2010, eikä viranomaisten tietoon ole tullut muita sairastumisia. Tuotteet on vedetty pois myynnistä. Kyseisiä tuotteita on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi). Lisäksi tuotteita on myyty muutamaan ravintolaan. Jos kuluttajilla on kotonaan kyseisiä tuotteita, ne pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Jos kyseistä tuotetta nauttineilla henkilöillä esiintyy botulismille tyypillisiä oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon ja kertoa hoitavalle lääkärille epäilystä.

gaudiano_oliivit.jpg : 73Kb

Botulismi ja sen oireet

Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, jossa bakteerin elintarvikkeessa muodostama toksiini aiheuttaa sairastumisen. Taudin itämisaika on tavallisesti 12–36 tuntia, mutta se voi vaihdella 2 tunnista 14 vuorokauteen. Alkuoireina voi olla ruuansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ilman kuumetta. Sen jälkeen kehittyvät tyypilliset neurologiset oireet (puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt), jotka johtuvat kasvojen alueen lihasten halvaantumisesta. Lihasheikkous etenee kaulan, pallean ja raajojen alueelle, jolloin mm. kävely vaikeutuu. Hengityksen lamaantuminen voi johtaa kuolemaan. Suurin osa sairastuneista toipuu, jos tautiepäily syntyy varhain ja hoito aloitetaan ajoissa. Hoitona käytetään antitoksiinia, joka sisältää vasta-aineita hermomyrkylle. Tämän lisäksi voidaan tarvita hengityskonehoitoa.

Botulismi Suomessa

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, viimeksi sitä on todettu vuonna 2006 kahdella savusiikaa syöneellä henkilöllä. Yleisimpiä riskielintarvikkeita ovat olleet virheellisesti säilytetyt kalatuotteet ja huonosti kuumentamalla valmistetut kotitekoiset säilykkeet.

Lisätietoa:


 

Lisätietoa:
Katri Jalava, THL, eläinlääkäri, p. 020 610 8557 (botulismitapaukset Suomessa ja niihin liittyvät toimenpideohjeet)

JOTAIN OIKEASTI POSITIIVISTA: Ihmisten terveyden kannalta koko maailmaa ajatellenkin olisi parempi, jos oopiumunikon kasvattajat siirtyisivät luomuun. Alla oleva pelto tosin saattaa olla auringonkukkaviljelmäkin... pitäisiköhän kysyä, muistaako kyseinen viljelijä itse. Kuva on otettu Mäntylahden kylällä Lapinlahden kunnassa to 8.8.2013 valtatie 5:n varresta. Kyseessä on noin kolmen hehtaarin pelto.

luomun, luomuruuan, luomuruoan terveellisyys terveysvaikutukset