Sukulaismies oli hirvimetsällä nähnyt luomuviljelyksiä.

"Päevän suap semmosta puijja, että tulloo puimurin säeliöllinen. Ja viikko pitäs puijja, että tulloo kärrikuorma. Kääppä ite kahtomassa!" Myös kyseinen luomuviljelijä oli saman huomannut. Eikä ollut puinut kuin kokeeksi sieltä täältä, noin 10% alasta. Peltoa ei ollut myöskään kynnetty. Ilmeisesti se on "reilusti" jouten ensi kesänä. Siis kesantona. "Satohan" on taattu: normaali viljelyn tuki ynnä 200 euroa luomutukea hehtaarilta kumpanakin vuonna.

 

Oikeassa  reunassa on puitu. Eroa on vaikea huomata. Luomun säännöissä pitäisikin vaatia vaahtomerkitsin luomupuimuriin. (tiputtaa maahan vaahtopallosia ajetun kohdan merkiksi)

"Hyvät asiat pyssyy ja paranoo." Luomuvilja on jätetty paranemaan pellolle.

Maukas luomuohra on mainiota ravintoa luonnon eläimille? Kuvasarjan noin kolmen hehtaarin pellosta kääpiöhamsteri eläisi viikkotolkulla.

Luomupajukko luomuojien luomuvarsilla antaa luomusuojaa todella isoille eläimille. Luomuohrahalme todella pienille.

Keskellä kuvaa on puimaton kaistale... vai onko kuitenkaan?

 Tästä pellosta olisi tullut vähemmän satoa kuin sen siemeneksi on viljaa käytetty. 

Tavanomaisessa viljelyssä harvoin käy näin huonosti. Eikä siihen ole varaakaan. Luomussa extratuki mahdollistaa aika outoja ilmiöitä.

Maatalouspiirin tarkastajat eivät ilmeisesti viitsi käydä tällaisilla syrjäisillä pelloilla. Tai katsovat luomuviljelyä läpi sormien.

Ainakaan tavanomaiselle viljelylle ei tällaista leväperäisyyttä sallittaisi. Kasvusto pitäisi olla parempi ja puhtaampi rikkaruohoista. Ojat pajukoineen eivät saa viedä lähes puolta peltoalasta. Ja sato pitäisi korjata talteen

Minulla meni pari minuuttia ennen kuin tajusin, että olin tosiaan viljapellolla. Sillä pellolla, josta sukulaismies oli kertonut. Niin hyvin luomuvilja sulautuu luontoon. (ks myös luomuoja-asiat)

 

 

Miksi vilja jää joskus pellolle, vaikka puintisäitäkin olisi?

  • Puinti vuokrakoneelle maksaa 50-100 euroa/tunti, ja hehtaarilla menee heikossakin viljassa noin tunti, siis kustannus on noin 50-100 euroa. Ja viljan kuivaaminenkin maksaa. Rehuviljasta saa myydessä  15-20 centtiä/kg. Niinpä hehtaarisadon pitäisi olla reilusti yli 1000 kg, jotta  vaivannäkö kannattaisi. Alle 1000 kilon sadot on kannattavampi jättää pellolle. Puimurin omistavalla viljelijällä tuo "kipukynnys" on alempi, ehkä 700 kilon kieppeillä.

  • Rehuviljan markkinatilanne on tukkoinen, myös luomuviljalla

  • Sadon pienuus merkitsee yleensä myös laadun heikkoutta. Varsinkin jyväkoko ja hehtolitranpaino ovat huonot, joten sato saattaa olla kauppakelvotonta.

 

 

Matin Maaseutusivut: hakemistoon/etusivu