Minä ja Luomu

 

  1. Ensi reaktioni on 80-luvun lopulta, jolloin Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä julkaistiin yleisökilpailu: Keksi trendikäs ja vetävä ja luontohenkinen nimi ”uudelle” viljelytavalle (jonka ominaisuuksista ei ollut juuri mitään tietoa). Toiminta haisi heti kuluttajan hämäämiseltä, jossa tärkeintä on mielikuvat ja bisnes. ”Luomuviljely” voitti äänestyksen.
  2. Alan oppilaitoksilla ja järjestöissä (joiden asennoitumisella oli ratkaiseva merkitys) puhuttiin ympäri ensin humanistit: markkinoinnin- ja viestinnän ihmiset.  Annettiin ymmärtää, että ajan trendi on juuri luomu. Ilman sitä ei asiakkaita (oppilaita) tulisi.  Niinpä, huolimatta asiantuntijoiden  mahdollisesta varovaisesta jarruttelusta, ”sitouduttiin luomuun”. Kaikki kriittinen tieto sivuutettiin tarpeettomana ja haitallisena kehityskelvottomuuden osoituksena. Ja tämä menettely on ilmeisesti ollut luomun käyntiin panijoilla käytössä muuallakin: ensin puhuttiin aatteen taakse ymmärtämättömät. Sitten ”enemmistön” päätöksellä ymmärtämättömiksi julistettiinkin rehellisyyteen pyrkivät asian tuntijat.
  3. LUOMUAATTEEN HERKKYYS JA HAAVOITTUVUUS. Välillä oikaisin pahimpia luomuvalheita lehtien palstoilla (mielestäni hyvällä menestyksellä… asia on ollut aina niin selvä ja helppo). Sitä ei olisi saanut tehdä, sillä luomuaate on herkkä. Puhelimet kävivät kuumina, kun luomuväki soitteli minulle ja esimiehilleni… no tämähän antoi minulle vain uutta puhtia.
  4. Vätysopit ja ”keksinnöt” :

a)      Luomun alkaessa ”profiloitua” se pyrki keksimään uudestaan viljelykierron, madot, karjanlannan… Annettiin ymmärtää, että tavallinen viljely tekee kaiken väärin. Yksipuolinen viljan viljely esimerkiksi on maalle tosiaankin jonkin verran arveluttavaa, mutta eihän viljelijä sorru siihen tietämättömyyttään. Erikoistuminen viljaan, sikatalouteen tai kanatalouteen vie tilan lähes väistämättä yksipuoliseen viljanviljelyyn. Ja monilla maalajeilla siitä ei edes aiheudu ongelmia. Sadothan ovat tuplasti luomutasoa!

b)     ”SUURI KEKSINTÖ”: Lapiodiagnoosi (otetaan maata lapioon. Katsotaan, onko kuohkeaa ja muruista, onko matoja, onko paljon juuria…) Sitähän on pellolla tehty aina. Ainoastaan biodynaamisessa viljelyssä toimintaa ohjaavat Kuun vaiheet, muussa viljelyssä maa! Nyt maan havainnointi esiteltiin suurelle yleisölle luomutieteen suurena saavutuksena. Pyhä Yksinkertaisuus!

c)      ”SUURI KEKSINTÖ”: Kompostointi. Kautta aikojen on kasassa oleva kuivikelanta ”palanut”, siis lahonnut. Samalla hukkaantuu ravinteita sekä menetetään lahotuksessa vapautuvaa hiilidioksidia. Pellossa lahotettaessa ne tulisivat uuden sadon rakennusaineiksi. Karjanlannan kompostointi tulisi ravinnehukan vuoksi kieltää! Ulkohuussin ”tuote” on ehkä parempi kompostoida hygieenisyyssyistä. Tosin hyvin se pellossakin lahoaa.

d)     ”SUURI KEKSINTÖ”: Liekitys, eli rikkakasvien tuhoaminen nestekaasutulella. Tuhoaa hyönteiset, osan hyötykasveistakin sekä kymmeniä kiloja kaasua/ha… Hienona terminä, tieteellisyysvaikutelman luomiseksi, käytettiin välillä termiä ”IP-menetelmä”, infrapunamenetelmä… eli siis lämpösäteilyhän siinä vaikuttaa. Hullua energian tuhlausta! … Mainittakoon asian vierestä, että IP-menetelmä tarkoittaa yleensä  käsitettä Integrated Production, viljelymenetelmä, jonka periaatteet eivät paljoa poikkea tavanomaisesta hyvästä viljelystä. Eräs brändi sekin…

  1. VALHEET:  Niistä tarkemmin TÄSTÄ . Tietämätöntä jymäytetään maksamaan luomutiskillä. Veroina luomuhullutusta joudumme maksamaan me kaikki. Minua risoo tavattomasti se, että ihmisten tietämättömyyttä käytetään häikäilemättä hyväksi. Ja tietämättömyys on meidän kaikkien osana. Miten kukaan ennättää perehtyä kaikkeen nykyajan markkinoinnin sekamelskaan: ruuan ”vaihtoehtoiset” tuotantomenetelmät …onnellisen kanan munat… jopa onnelliset tomaatit … pellavamunat…  terveydenhoidon ”vaihtoehtomenetelmät”: homeopatia, aromaterapiat, sähköhoidot …jne jne? Tavoistani (vapaan kilpailun salliminen) poiketen olisin valmis kuluttajan suojaamiseksi suostumaan näissä asioissa yhteiskunnan holhoukseen: Asiantuntijoista koottu lautakunta määrittelisi, mikä on toimivaa, tuottavaa ja järkevää. Muu kokonaan kiellettäisiin! … Toisaalta: kyllähän aikakin näyttää asian oikean laidan, kun jaksaa odottaa: Maa köyhtyy luomussa, samoin kansa. Valheella on lyhyet jäljet. Totuus ei pala tulessakaan.
  2. Raha, ks. tästä ja tästä .

 Matti

 

Matin Maaseutusivut: hakemistoon/etusivu